Met pelletkachels heb je de gelegenheid om je woning op een milieuvriendelijke manier te verwarmen. Hoe milieuvriendelijk precies, is afhankelijk van het soort pellets dat wordt gebruikt. Pelfin houtpellets zijn gemaakt van hout, dat afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Als grondstof wordt hardhout gebruikt, omdat dat hele prettige eigenschappen heeft tijdens de verbranding. De pellets branden lang, veroorzaken geen stof of as en er is nauwelijks sprake van rook. Tijdens de productie wordt ervoor gezorgd dat er voor elke gebruikte boom een nieuw exemplaar wordt geplant. Pelfin verpakt de pellets in zakken die precies groot genoeg zijn om een kachel te vullen.

Zijn houtpellets goed voor het milieu?

Er is veel discussie of het stoken op houtpellets wel bijdraagt aan de reductie van de CO2 uitstoot. Want er wordt nog steeds een houtproduct verbrand en daarbij komt CO2 vrij. In vergelijking met fossiele brandstof, zoals kolen of gas, is de netto uitstoot van CO2 echter lager. Dat komt doordat alle CO2 uitstoot die wordt veroorzaakt door pellets wordt gecompenseerd door het planten van bomen, die de hoeveelheid uitgestoten CO2 weer opnemen. In vergelijking met het verwarmen op elektrische energie uit zonnestralen of wind zijn pellets minder effectief, want dat type verwarming is vrij van CO2 uitstoot.

Hoe werkt een pelletkachel?

Bij het stoken op pellets wordt vaak gedacht aan een kachel die veel weg heeft van een ouderwetse houtkachel. Dat is een misvatting. Een houtkachel kan in principe maar één ruimte verwarmen. Moderne houtkachels zijn wel uitgerust met stoffilters, zodat de buurt geen last heeft van de rook. Deze filters zitten ook in een pelletkachel. Zo’n kachel verwarmt echter het water in een verwarming. Met een pelletkachel kun je dus een heel gebouw verwarmen. Door middel van intelligente sensoren is ook de mate waarin de kachel brandt goed in te stellen.