Als twee partners besluiten om uit elkaar te gaan zijn daar zwaarwegende redenen voor. Soms is er sprake van overspel, partners kunnen uit elkaar zijn gegroeid, of het huwelijk bevalt gewoon niet. Wat de reden van de scheiding ook is; het kost altijd geld. Want een gezin is een economische eenheid, die moet worden opgesplitst. Dat betekent dat de boedel moet worden gescheiden, schulden en bezittingen worden verdeeld tussen de beide partners, en er wordt berekend of er redenen zijn om alimentatie te betalen. Zo’n alimentatieberekening kan best ingewikkeld zijn.

Financieel adviseur

Het is nooit verstandig als twee gescheiden partners zelf proberen om de financiële consequenties van de scheiding vast te leggen. Dat ontaardt bijna altijd in conflicten. Het is beter om daar onafhankelijke adviseurs voor in te schakelen van Scheiden Zonder Zorgen. Bij dat bedrijf wordt scheidingsmediation aangeboden als dienst, maar er zijn ook fiscale specialisten die kunnen helpen om beide partners na de scheiding te voorzien van een stabiele financiële basis. Eerst worden de bezittingen verdeeld, vervolgens wordt een eventueel woonhuis verkocht en daarna kan onderzocht worden of er iemand aanspraak kan maken op alimentatie. Alle afspraken worden vastgelegd in een financieel convenant.

Alimentatie

In Nederland kun je te maken krijgen met partneralimentatie en met kinderalimentatie. Die laatste soort alimentatie betreft ondersteuning voor de kosten van het opvoeden van kinderen. De hoogte van de alimentatie wordt bepaald op basis van de vraag wat een redelijk bedrag is, maar ook gebaseerd op de vraag op welke bedragen je recht hebt. De gescheiden partners zullen daar elk een eigen mening over hebben. Gelukkig bestaan er landelijke richtlijnen voor het bepalen van de hoogte van alimentatie. Die worden gebruikt door alle financieel specialisten, advocaten, rechters en mediators. Een goede alimentatieberekening geeft elke betrokkene een stabiele financiële basis.